Rijinstructeur personenauto

3 Minuten Gepost op:


Over ons

Onderwijs en ontwikkelingsblog Hoi, ik ben Elisa. Welkom op mijn blog. Ik heb aan de PABO in Amsterdam gestudeerd en ben nu een lerares op een basisschool in Amsterdam. Daarnaast doe ik nog verschillend werk met kinderen, en richt ik mij nu op pedagogie. Ik ben dan ook gek op kinderen en sta elke keer versteld van de snelheid waarmee ze zich ontwikkelen. Ik ben mijn eigen blog over onderwijs en ontwikkeling begonnen om mijn ervaringen te delen. Ik zal vertellen over mijn werkervaringen in het onderwijs, over pedagogie en de leukste of grappigste verhalen delen. Ik hoop dat jeer wat aan hebt!

Zoeken

Archief

Wanneer je van plan bent om je rijbewijs te gaan halen, krijg je te maken met een rijinstructeur van een personenauto. Deze instructeur is jouw persoonlijke begeleider tijdens je autorijlessen. Het takenpakket van een rijinstructeur is vrij divers. Zo bereid hij of zij de rijlessen voor. Facetten die hierbij komen kijken zijn bijvoorbeeld de route die zal worden gereden tijdens de rijles. Maar ook zaken als vaardigheden die je zal haan leren tijdens de les zal hij of zij voorbereiden. Daarnaast zal hij of zij tijdens de lessen de nodige handelingen uitleggen die gebruikelijk zijn bij het rijden in een personenauto. Zaken zoals schakelen, remmen en met name het samenspel van het gas geven en de koppeling indrukken of loslaten worden uitgelegd tijdens een rijles. Naast deze standaard zaken zal de instructeur ook uitleg geven over de zogenoemde speciale handelingen en verrichtingen, zoals bijvoorbeeld het file parkeren, achteruit inparkeren en helling trekken. Naast activiteiten tijdens het rijden zal de instructeur ook uitleg geven over de werking van een personenwagen in het algemeen. Dit betekent dat de motorkap open gaat en er wordt uitgelegd hoe een auto precies werkt. Uitleg over de motor, het olie verversen en de koelvloeistof horen hier ook bij. 

Opleiding tot rijinstructeur

Als je een rijinstructeur wilt worden, dan moet je hiervoor een speciale opleiding volgen bij bijvoorbeeld Jongepier Verkeersopleidingen Nederland. Deze opleiding volg je bij bij een van de verschillende opleidingsinstituten. Deze opleidingsinstituten dienen een opleiding aan te bieden die goedgekeurd is door IBKI ( het Innovam Branche Kwalificatie Instituut ). Afhankelijk van het type instituut waar je de opleiding zal volgen, zal de gehele opleiding tussen de 8 maanden tot een jaar in beslag gaan nemen. Als je de opleiding uiteindelijk succesvol afrond, dan zal je een WRM (Wet Rijonderricht Motorvoertuigen) certificaat ontvangen. Door dit certificaat heb je voortaan de bevoegdheid om officieel rijlessen te mogen geven. Wel is het zo dat je dit certificaat steeds moet bijspijkeren. Dit wil zeggen dat je eens per 5 jaar je kennis en kunde moet bijscholen. Dit geldt voor alle rijinstructeurs.   

Verschillende werkzaamheden

Een rijinstructeur kan op verschillende gebieden actief zijn. Als rijinstructeur kan hij of zij bijvoorbeeld zelfstandig een eigen rijschool runnen. Maar het kan bijvoorbeeld ook zo zijn dat hij of zij bij de rijopleiding van de ANWB is betrokken of dat hij of zij in dienst is bij een andere rijschool in het land. Een rijinstructeur voor een personenauto heeft zowel met leerlingen te doen als met het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen en haar examinatoren. Een rijinstructeur vraagt tenslotte ook officieel je rijexamen aan wanneer je daar na voldoende lessen klaar voor zal zijn.

• Tags: • 439 Woorden