Zorg en welzijn: mantelzorg

3 Minuten Gepost op:


Over ons

Onderwijs en ontwikkelingsblog Hoi, ik ben Elisa. Welkom op mijn blog. Ik heb aan de PABO in Amsterdam gestudeerd en ben nu een lerares op een basisschool in Amsterdam. Daarnaast doe ik nog verschillend werk met kinderen, en richt ik mij nu op pedagogie. Ik ben dan ook gek op kinderen en sta elke keer versteld van de snelheid waarmee ze zich ontwikkelen. Ik ben mijn eigen blog over onderwijs en ontwikkeling begonnen om mijn ervaringen te delen. Ik zal vertellen over mijn werkervaringen in het onderwijs, over pedagogie en de leukste of grappigste verhalen delen. Ik hoop dat jeer wat aan hebt!

Zoeken

Archief

Wanneer je de taak als mantelzorger opneemt, steek je veel tijd in de zorg en aandacht van iemand die je nauw aan het hart ligt. Het is een mooie, maar ook intensieve taak. Juist wanneer je zoveel aandacht aan een ander geeft, kan de zorg voor jezelf er wel eens bij inschieten. Het is erg belangrijk dat je naast de mantelzorg ook goed voor jezelf zorgt. Want alleen dan kun je er echt voor een ander zijn. In deze blogpost schrijf ik over tips voor mantelzorgers om beter aan zichzelf te denken en voor zichzelf te zorgen.

1. Een rustmoment voor jezelf

Zoals in het vliegtuig bij de veiligheidsinstructies vermeld wordt, kun je past iemand anders helpen wanneer je zelf al voorzien bent van een luchtmasker. Dat is ook het geval bij mantelzorgers. Het is een intensieve en emotionele taak, die je zeker niet moet onderschatten. Zorg voor genoeg rust voor jezelf. Stel bijvoorbeeld een avond in dat je helemaal niets doen, geen plannen met vrienden, maar echt even tot jezelf komen. Ga lekker in bad, lees een boek en geniet van deze tijd voor jezelf om op te laden. Je kunt ook bijvoorbeeld een vast moment op de dag hebben. Ga bijvoorbeeld 's ochtends een rondje om zodat je helemaal fris de dag kunt beginnen en tijd met jezelf gehad hebt.

2. Zeg eens nee

Het is voor veel mantelzorgers moeilijk om nee te zeggen. Je bent toch verantwoordelijk. Maar dat hoeft niet ten koste van jouw eigen gezondheid of gesteldheid te gaan. Wordt de druk je te veel? Zorg dat voor extra hulp, zodat jij eens nee kunt zeggen. Schakel bijvoorbeeld een huishoudelijke hulp in die je eens per week komt helpen zodat je zelf eens nee kunt zeggen. Ook in jouw sociale leven mag je wel eens nee zeggen. Misschien hebben jouw vrienden/kennissen geen idee hoe intensief het werk in de mantelzorg is en vragen teveel van je. Je kunt dan best eens nee zeggen wanneer je echt geen puf hebt in tijd in met vrienden.

3. Hoe doen anderen het?

Er zijn genoeg mantelzorgers in Nederland bij wie jij de trucjes kunt afkijken. Ken je bijvoorbeeld iemand in de buurt die ook mantelzorger is? Vraag dan hoe hij/zij het doet. Ook zijn er online genoeg forums waar mantelzorgers in contact kunnen komen om elkaar te helpen. Ook hier kun je goed terecht voor support. Zorg dat je als mantelzorger ook genoeg tijd voor jezelf neemt om op te laden. Op deze manier kun je de beste hulp voor een ander geven.

Voor meer informatie spreek met LeekerweideGroep.

• Tags: • 430 Woorden